Perfecte afstand

Mijn allereerste race was de 5 km tijdens de Reeuwijkse Plassenloop. De 5 kilometer is een veel gekozen afstand voor beginners, maar wordt vaak al snel vervangen door de 10 km of meer. Als je iemand vraagt, “wat is jou favoriete afstand?”, dan hoor je zelden “de 5km”.

Wat mij betreft is de 5km echt een ondergeschoven kindje. Ik heb inmiddels alle afstanden gelopen, vorig jaar (13 oktober 2019) mijn eerste marathon.  Echter blijft wat mij betreft 5 kilometer een perfecte afstand.

Tijdens een 5 km kan je echt even alles geven, laten zien hoeveel snelheid er in die benen zit. Zwoegen, vechten, pijn hebben, gaan tot het uiterste.

 

Ik ben een echte racefanaat, met name op de 10km. Ik vind het heerlijk om af en toe een supersnelle 5 km te lopen.

Een tijdje gelden vroeg ik in mijn story’s (@nathalie.de.boer) : “Waarom loop jij nog zelden een 5 km race?” De meeste antwoorden met: “Ik ben langer onderweg dan dat ik aan het racen ben” of “de afstand is te kort”. Ik vond dit grappig omdat, dit wat mij betreft juist de voordelen zijn van de 5 kilometer. En bij virtueelNL begint jouw race als bij de deurmat. 
Ik hoef jullie denk ik niet uit te leggen dat deze antwoorden voor en virtuele race niet gelden. Je kunt een virtuele race namelijk overal lopen en je duurpost als ware je startboog. 
Ook als je kiest voor een 5 km bij jou in de buurt, laten we zeggen maximaal 30 minuten reide, dan is de reistijd nog geen excuus.

SportSport

VoorbeeldDe Reeuwijkse plassenloop, start race is 12.00u.

Opstaan 9.00/10.00u , rustig ontbijten, omkleden en gaan. Voor mij is dit 15 minuten rijden, dus als ik om 11.00u vertrek, ben ik daar om 11.15u. Startnummer halen, nog even opwarmen en om 12u klaar voor de start. Dit ritueel kennen we allemaal, wand dit is bij elke loopevent ongeveer het zelfde. Het verschil alleen met de 5 km is, dat je na gemiddeld 30 minuten (mijn tijd: 22 min.) al weer klaar bent.
In het geval van de Reeuwijkse plassenloop is er geen douchegelegenheid, dus moet ik 15 minuten terug naar huis om te douchen, omkleden. 
Even beetje ruim gerekend: 12.00 start + 30 minuten race + 20 reis terug + 30 minuten Douchen en omkleden= 13.20 klaar om iets leuks met familie of vrienden te gaan doen.
(Is er wel een douch gelegenheid, kun je nog meer tijd besparen)

Plan een 5 km dus lekker in de buurt of race virtueel. Dan kan ja na de race nog gezellig wat plannen of tijd met familie/vrienden doorbrengen.